Chat with us, powered by LiveChat

Nytt för 2019: Momsplikt för vårdbemanning

 

 

Vi på LäkarLeasing vill informera dig som fakturerande konsult eller funderar på att starta eget företag att alla vårdbemanningstjänster kommer att vara belagda med momsplikt från och med första juli 2019.

 

Varför?                                            

Högsta förvaltningsdomstolen har gjort bedömningen att uthyrning av sjukvårdspersonal inte längre ska anses vara en sjukvårdstjänst, som är momsbefriad. Istället ska det anses vara en bemanningstjänst, som är momspliktig. Ändringen gäller från och med första juli 2019.

 

Vad är moms? 

Moms är en mervärdesskatt som läggs på alla varor och tjänster med ett fåtal undantag, till exempel sjukvård. För vårdbemanningstjänster kommer momsen från och med första juli 2019 att vara 25%.

Alla momspliktiga företag ska lägga på moms på sina fakturor enligt gällande regler. När ett momspliktigt företag gör ett inköp till sin verksamhet så får det göra avdrag för ingående moms. Det är mellanskillnaden för en periods ingående moms och utgående moms som avgör vad företaget ska betala in till Skatteverket, eller vad företaget ska få tillbaka av Skatteverket.

  

Vad innebär det för dig? 

Du som har ett eget företag och fakturerar för vårdbemanningstjänster ska momsregistrera ditt företag. Senast första juli 2019 behöver det vara klart så vi rekommenderar att du tar tag i det så snart som möjligt. Detta görs enklast via https://www.verksamt.se/starta

Vidare ska du från och med den första juli 2019, och inte före, fakturera med moms. Du ska då även börja redovisa moms till Skatteverket.

 

För att LäkarLeasing ska kunna dra av momsen på dina fakturor behöver de möta de krav som ställs på hur fakturan ska vara utformad. Om en faktura inte uppfyller reglerna för avdragsrätt kommer vi därför att returnera den till dig och be om att få en ny korrekt faktura. För att få mer information om vad en faktura ska innehålla kan du besöka skatteverkets hemsida: https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/edition/2014.3/321574.html

Momsplikten kommer inte att innebära några extra kostnader för ditt företag. Tvärtom kommer denna förändring göra det möjligt för ditt företag att minska sina kostnader genom att dra av momsen på de inköp som rör verksamheten.

 

Att tänka på!

Trots att momsplikten inte innebär ökade kostnader så kommer det medföra ett ökat administrativt arbete och det är viktigt att du eller din redovisningskonsult har bra koll på din bokföring. Du bör till exempel se över hur du framställer dina fakturor och se till att du har rätt inställningar i ditt bokförings- och faktureringsprogram.

 

Behöver du hjälp?

Vår samarbetspartner Ekwit AB är en auktoriserad redovisningsbyrå som erbjuder kvalificerade ekonomitjänster till företag i hela Sverige. Som konsult hos LäkarLeasing får ditt företag upp till 30% rabatt på deras tjänster. De hjälper dig med allt ifrån momsregistrering och momsdeklarationer till fakturering och bokslut så att du kan ägna din tid åt annat.

 

Fråga din handläggare eller ring till oss på 08-120 666 50 så berättar vi mer!