Vikten av att vara barnmorska

Blogg

Sedan 1991 hedrar och uppmärksammar FN världens barnmorskor genom en internationell dag. Det är en oerhört viktigt yrkesgrupp, som räddar miljontals liv. Som ser till att såväl dödligheten ständigt minskar hos såväl nyfödda som deras mödrar. Så vi ser det som ett utmärkt tillfälle att upplysa om barnmorskorna och deras historia.

Vad det innebär att vara barnmorska

Även om själva barnafödandet är det första många tänker på när barnmorskan kommer på tal, innebär det mer än så. Oavsett om det handlar om allt som leder upp till graviditeten, det som händer under och efter förlossningen, eller om man helt enkelt vill undvika det hela så kan mycket hamna på barnmorskans bord. Vare sig det gäller rådgivning och stöd eller behandlingar. 

Det här gäller framför allt i Sverige och de exakta uppgifterna kan skilja sig från land till land. På vissa platser kan det även innebära risk för livet, speciellt under den pandemi som varit och fortfarande pågår, med allt vad smittspridningen innebär.

Det började för mycket länge sedan

Av naturliga orsaker har det funnits barnmorskor nästan lika länge som det har funnits barn. Referens till yrket går också att hitta i väldigt gamla texter, världen över. Kunskaperna gick endast mellan kvinnor, och de första läroböckerna i ämnet dök inte upp förrän på 1600-talet.

Eftersom de allmänt spridda kunskaperna i ämnet var knapphändiga, löpte barnmorskorna stor risk att få skulden om någonting gick fel. Under ett par hundra års tid kunde de även bli anklagade för häxeri.

Historiskt sett har barnmorskor framför allt varit ett kvinnligt yrke. I antikens Grekland var det dessutom lag på att barnmorskan måste ha fött barn, vilket oundvikligen omöjliggjorde män i rollen. Även om de flesta länder i dag tillåter att män utbildar sig och arbetar som barnmorskor, är de fortfarande i klar minoritet.

Hur det började i Sverige

I Sverige var de först kända som jordegummor eller jordemödrar, och de första kända föreskrifterna att följa kom till i mitten av 1500-talet. Trots det var barnadödligheten fortfarande länge hög.

Som en reaktion på det gjorde den dåvarande drottningen Ulrika Eleonora år 1685 upp planer för en skola för barnmorskor. Tanken var skolan skulle erbjuda såväl praktisk som teoretisk undervisning och i längden leda till lägre dödlighet. Det dröjde ända till 1708 innan skolan faktiskt blev verklighet, men hjälpte i slutändan till att minska barnadödligheten.

Barnmorskorna bildade dessutom den första kvinnliga yrkesföreningen i Sverige. SBF, det vill säga Svenska Barnmorskeförbundet, kom till redan 1886 (även om de fick sitt nuvarande namn först 1931).

Vad som krävs av dig

För att bli barnmorska i Sverige behöver du idag (egentligen sedan 50-talet) en högskoleutbildning. Du måste vara utbildad sjuksköterska, med ett års arbetslivserfarenhet i ryggen, och därefter gå Barnmorskeprogrammet på 1½ år. Först då kan du få den legitimation som krävs för att utöva yrket.

Det bör med andra ord inte råda några tvivel om att barnmorska är ett viktigt yrke, som förtjänar rejält med uppmärksamhet och en ökad respekt i världen.  

Letar du efter uppdrag som barnmorska? Skriv upp dig hos oss, så meddelar vi dig så fort någonting passande dyker upp. Klicka här för att skapa ett konto


Låt oss sätta igång

Gör en intresseanmälan idag!