Chat with us, powered by LiveChat

Tryggare hantering av löneutbetalningar

GDPR (General Data Protection Regulation) är en ny EU- förordning som börjar gälla i hela EU den 25 maj 2018. GDPR ersätter den svenska Personuppgiftslagen (PUL) och skärper kraven på hur företag får behandla dina personuppgifter. Det innebär bland annat att arbetsgivaren inte får skicka lönespecifikationer via e-post eftersom det inte anses vara säkert nog.

LäkarLeasing kommer därför att använda sig utav Swedbanks utbetalningssystem (SUS) vilket innebär att Swedbank hanterar alla lönespecifikationer, ändring av bankuppgifter samt utbetalning av löner. I och med att vi använder oss av Swedbanks utbetalningssystem kommer också lönespecifikationerna få ett nytt utseende.

Det som är viktigt att tänka på framöver är att om du önskar ändra dina bankuppgifter eller är nyanställd så måste du anmäla ditt bankkontonummer på www.swedbank.se/kontoregister. Det är viktigt att göra detta i god tid. Saknar banken dina bankuppgifter så kommer de att skickas ut en kontantavi. Avin kan lösas in på närmaste Swedbank eller Sparbankskontor. Det går också att lösa in mot kontanter eller varor, i butiker som är anslutna till Kuponginlösen. Vid inlösen i butik så kan betalningsbeloppet vara begränsad. Har du ett utlandskonto måste du anmäla detta på närmaste Swedbank-kontor.

Eftersom banken kommer att producera lönespecifikationen så måste de få lönefilen med all information från oss redan på fredagar. Det är därför extra viktigt att du tidrapporterar i tid. Gärna så fort du har arbetat klart för veckan. Vid eventuella korrigeringar eller förskott så har vi inte möjlighet att skicka lönebesked på en gång, utan du får vänta tills banken skapar detta.

Vi tänkte mjukstarta med vårt nya utbetalningssystem den 17 maj för tidigt upptäcka eventuella problem och/eller frågor innan den nya lagen träder kraft.

I samband med löneutbetalningen den 17 maj kommer du få ditt lönebesked elektroniskt. E-lönebeskedet innehåller samma information som det tryckta lönebeskedet.

Några av fördelarna med e-lönebesked är:
– Du får e-lönebeskedet minst en dag innan löneutbetalning.
– Ditt e-lönebesked är tillgängligt via Internet var du än befinner dig.
– E-lönebeskeden sparas per automatik i 18 månader.
– Du är med och bidrar till att minska pappersförbrukning och transporter och gör då samtidigt en insats för miljön.

Oavsett i vilken bank du har ditt konto får du ditt lönebesked elektroniskt via länken www.swedbank.se/edokument. Du loggar in med din e-legitimation, t ex mobilt BankID, BankID på kort eller BankID på fil.

Om du får din lön insatt till konto i Swedbank/Sparbanken eller Nordea kan du välja att anmäla dig till och titta på ditt lönebesked i respektive banks internetbank. För att få hjälp med detta är du välkommen att kontakta din banks support.

Om du även i fortsättningen önskar få din lönespecifikation på papper meddelar du det via mail till ekonomi@lakarleasing.se.

Med vänliga hälsningar,

LäkarLeasing Sverige AB